Zubne proteze

 

 

 

 

Potpune (totalne) zubne proteze su protetski nadomjesci koji se izrađuju za pojedinu čeljust kada u njoj nije preostao niti jedan prirodni zub. Sastoje se od baze proteze na koju su postavljeni zubi. Baza proteze je dio nadomjeska koji priliježe uz sluznicu, a izrađuje se od materijala koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu.

 

Razlikuje se baza gornje i donje potpune proteze – gornja je veća i pokriva cijelo nepce, a donja je bitno manja i ima oblik potkove jer mora ostaviti slobodan prostor za jezik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djelomične (parcijalne) zubne proteze se izrađuju u slučajevima kada postoji određeni broj preostalih prirodnih zubi.

 

Preostali zubi moraju biti zdravi, opskrbljeni nadogradnjom i krunicom ili mostom, restaurirani odnosno očišćeni od karijesa i opskrbljeni ispunima. Ako je neki od preostalih zubi jako oštećen pri čemu je nemoguća njegova sanacija i uključivanje u rad, takav zub se prije izrade proteze mora izvaditi.

 

Djelomična proteza je konstrukcijski složenija od potpune jer ima elemente kojima se pričvršćuje za preostale zube i na taj način omogućuju da takva proteza bude stabilnija pri žvakanju i govoru, manje podložna pomicanju i ispadanju, a time i ugodnija za nošenje.

 

 

Galerija osmijeha
Show More
  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
Kontakt:

Ulica 22. rujna 1991. 6

42000 Varaždin

ordinacija.caleta.cupek@gmail.com

Tel: 042/631-175

Mob: 091/5658-917

 

Radno vrijeme:

Ponedjeljak                           9:00-17:00

Utorak, Srijeda, Četvrtak   12:00-20:00

Petak                                      9:00-15:00

i prema dogovoru.

Gdje smo?

Privatna ordinacija dentalne medicine Ćaleta Cupek © 2019  Sva prava pridržana.