Parodontologija

 

 

 

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem potpornih struktura zuba, te bolesti i stanja koja ih zahvaćaju.

U potporne strukture zuba ubrajamo gingivu (zubno meso), alveolarnu kost, cement i periodontalni ligament.

 

Svaka parodontna bolest počinje upalom gingive (gingivitisom). Prvi simptomi počinju kao crvena, bolna i otečena gingiva koja krvari na dodir. Iako parodontne bolesti imaju mnogo uzročnih faktora, ključan čimbenik je smanjenje i/ili nedostatak higijene uslijed čega dolazi do nakupljanja plaka i kamenca oko zubi, te velikog broja agresivnih bakterija koje uzrokuju upalu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gingivitis, ukoliko se tretira, je reverzibilno stanje i može proći bez posljedica. Čišćenje kamenca i zubnih naslaga je terapija izbora, a redovite kontrole i čišćenje svakih 6 mjeseci najbolja prevencija.

 

Neliječeni gingivitis prelazi u parodontitis. Upala u ovom slučaju zahvaća ne samo gingivu, već i periodontalni ligament i alveolarnu kost, te uvijek ostavlja posljedice u obliku većeg ili manjeg gubitka kosti.

 

Kod manjeg gubitka kosti doći će do manjeg povlačenja gingive, ali veći gubici kosti mogu dovesti do pomičnosti pa i gubitka zubi.

Galerija osmijeha
Show More
  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
Kontakt:

Ulica 22. rujna 1991. 6

42000 Varaždin

ordinacija.caleta.cupek@gmail.com

Tel: 042/631-175

Mob: 091/5658-917

 

Radno vrijeme:

Ponedjeljak                           9:00-17:00

Utorak, Srijeda, Četvrtak   12:00-20:00

Petak                                      9:00-15:00

i prema dogovoru.

Gdje smo?

Privatna ordinacija dentalne medicine Ćaleta Cupek © 2019  Sva prava pridržana.